Voorsprong door
benchmarken.

Hoe presteert jouw praktijk in vergelijking met anderen?

✔ Vergelijk jouw resultaat met andere praktijken
✔ Duidelijk inzicht in jouw financiële positie
✔ Zie waar je in uitblinkt en waar er nog kansen liggen!

De benchmarktool is gratis en anoniem.

👉 Al meer dan 450 praktijkhouders gebruiken hem!

logo-erkende-en-vertrouwde-accountants-en-belastingadviseurs-nba-sra-rb-black

Downloaden:

Helemaal gratis!

Vul je e-mailadres in en ontvang de benchmarktool + handige tips in je mailbox 👨‍💻



    Analyse benchmark 2023

    “Rendement fysiopraktijken 2023 voor het eerst sinds jaren gestegen”

    De Fact4Fysio-benchmark 2023

    Met gepaste trots presenteren wij hierbij onze 10de Fact4Fysio-benchmark. Van al de jaarrekeningen 2023 van fysiopraktijken die wij hebben geanalyseerd zijn er uiteindelijk 93 geselecteerd voor onze benchmark. Zo zijn wij tot een mooie representatieve referentiegroep gekomen met een totale omzet over 2023 van € 111 mio (vorig jaar € 104 mio). Op basis hiervan hebben wij getracht de trends van 2023 in kaart te brengen.

    Sinds vorig jaar (2022) zijn we het rendement van een praktijk gaan vergelijken op basis van de EBITDA in plaats van het resultaat voor belastingen. De EBITDA is het resultaat voor belastingen, financiële baten en lasten en afschrijvingen vaste activa en goodwill. Door de prestaties van praktijken te vergelijken op basis van de EBITDA kun je de daadwerkelijke prestatie van een praktijk beter meten. In het resultaat voor belastingen zijn namelijk ook afschrijvingskosten van goodwill (als gevolg van overnames) en, in mindere mate, financieringslasten opgenomen. Dit geeft een minder zuiver en vergelijkbaar beeld binnen een benchmark.

    Ook dit jaar hebben we getracht de benchmark weer verder te verbeteren. We hebben gezien dat steeds meer praktijken een nieuwe entiteit oprichten voor het exploiteren van fitness- en andere activiteiten terwijl andere praktijken die activiteiten vanuit de bestaande entiteit exploiteren. Daarom hebben we de cijfers van de praktijken die dit in een aparte entiteit doen eerst geconsolideerd (de accountancyterm voor het bij elkaar optellen van jaarcijfers) en vervolgens die geconsolideerde cijfers meegenomen in de benchmark. Zo krijg je dus een beter en vollediger beeld van de totale financiële prestatie van fysiopraktijken.

    In de benchmark 2023 hebben we voor de praktijken zonder rechtspersoonlijkheid ook de gemiddelde EBITDA per eigenaar in kaart gebracht. Zo kunnen deze praktijkhouders hun resultaat ook benchmarken.

    Nieuwsgierig om jouw praktijkresultaat 2023, gratis en volledig anoniem, te analyseren in onze benchmarktool? Kijk dan snel hoe jouw praktijk in 2023 heeft gepresteerd. Op welke gebieden scoor je beter dan gemiddeld en op welke gebieden kun jij het rendement van jouw praktijk wellicht nog verbeteren? Doe er je voordeel mee!

    Het jaar 2023

    Het jaar 2023 was een redelijk “normaal” jaar voor de fysiobranche in vergelijking met voorgaande jaren:

    • In het eerste kwartaal van 2022 had het coronavirus nog een negatieve impact op de bedrijfsvoering;
    • Ook het eventuele effect van een CAO is uitgebleven omdat hierover geen overeenstemming is bereikt;
    • En de inflatie is na een recordhoogte in 2022 van 11,6% weer gedaald naar 4,1% in 2023.

    In de sectoranalyse van de ABN AMRO d.d. 12 januari 2024 worden 5 belangrijke trends uit de fysiobranche genoemd.

    In onze Fact4Fysio benchmark zien wij een aantal van deze trends terug zoals het opzetten van nieuwe activiteiten door praktijken die niet/minder afhankelijk zijn van zorgverzekeraars en schaalvergroting. Daarnaast zien we verschillende trends die wij in 2022 al hadden geconstateerd ook in 2023 weer terug:

    • Veel praktijken hebben hun behandelschema aangepast naar 25 minuten;
    • En er vinden nog steeds relatief veel overnames plaats waarbij kleine (dorps)praktijken worden overgenomen door grotere regiopraktijken waarbij de backoffice wordt geprofessionaliseerd.

    Deze ontwikkelingen in 2023 hebben er toe geleid dat de omzet van de 93 praktijken in de Fact4Fyio-benchmark in 2023 gemiddeld genomen is gestegen met 7%. Dat komt exact overeen met de groei van de omzet in 2022. Voor deze omzet is het interessant om de ontwikkeling in de samenstelling van de omzet nader te bekijken:

    1-omzetgroep-2023

    In deze ontwikkeling zie je terug dat de omzet fitness en overige omzet ten opzichte van de totale omzet in 2023 wederom licht is gestegen. Dit effect is het grootste bij de rechtspersonen. Dat is te verklaren doordat dit in de regel qua omvang de grotere praktijken zijn die ook een grotere oefenzaal hebben en daardoor meer fitness- en overige omzet kunnen realiseren.

    Nadat het rendement jarenlang is gedaald zien we in 2023 eindelijk een stijging van de gemiddelde EBITDA en zijn de personeelskosten dit jaar voor het eerst niet harder gestegen dan de omzet.

    Financiële ontwikkelingen 2015-2023

    Wij hebben voor jullie in ons onderzoek de resultaten 2015 t/m 2023 naast elkaar gezet. Om tot een goede vergelijking te komen hebben we hierbij onderscheid gemaakt tussen praktijken met rechtspersoonlijkheid (BV’s en coöperaties) en zonder rechtspersoonlijkheid (eenmanszaken, maatschappen en VOF’s).

    De referentiegroep van de praktijken die hebben deelgenomen aan het onderzoek over de jaren 2015 t/m 2023 bestaan uit*:

    * De daling in het aantal praktijken in 2020 in de referentiegroep heeft als reden dat de benchmark in 2020 is opgesteld met de cijfers van praktijken waar wij tot in detail inzicht in hebben gekregen. Deze keuze hebben wij gemaakt zodat wij nadere analyses kunnen maken voor de benchmark (appels met appels vergelijken). In 2021 zijn we bij de selectie nog kritischer geweest om tot een zo zuiver mogelijke benchmark te komen. Praktijken met bijzondere afwijkingen hebben we niet meegenomen in de referentiegroep. Indien bijvoorbeeld sprake is van een grote groep met afwijkende doorbelastingen binnen de groep dan hebben we die praktijk niet meegenomen. Op deze manier proberen we de vergelijking zo zuiver mogelijk te houden.

    In bovenstaand overzicht is de omzet gesteld op 100% en zijn vervolgens de kosten uitgedrukt in een percentage van de omzet. Dit overzicht is voor de praktijken met rechtspersoonlijkheid. Klik op de tabel voor een vergroting.

    Zoals hiervoor vermeld zijn de kosten voor het inhuren van personeel vanaf 2021 uit de kostprijs omzet gehaald en gepresenteerd onder de personeelskosten. Hierdoor zijn de kostprijs omzet en personeelskosten tot en met 2020 niet meer zuiver te vergelijken met 2021, 2022 en 2023.

    Analyse van praktijken met rechtspersoonlijkheid

    De EBITDA is in 2023 gestegen met 1,45% tot 8,56% (daling 2022 was 0,6%). Dit betekent een stijging van de EBITDA in 2023 ten opzichte van 2022 met 20,4%.

    De personeelskosten zijn dit jaar gedaald van 71,3% van de omzet tot 69,6%. Dit is enerzijds te verklaren doordat het rendement op fitness en andere activiteiten een stuk hoger ligt dan op fysiotherapie. Anderzijds zijn er veel praktijken die tegelijkertijd bij het toekennen van een structurele loonsverhoging overgestapt zijn naar een korter behandelschema waardoor per saldo de omzet is gestegen ten opzichte van de personeelskosten. Ook zijn er verschillende praktijken die hun werknemers in 2022 tijdelijk hebben gecompenseerd voor de hoge inflatie en deze tijdelijke compensatie in 2023 weer hebben teruggedraaid nadat de inflatie is gedaald.

    De huisvestingskosten in relatie tot de omzet zijn licht gestegen wat met name het gevolg is van de indexering van de huurprijzen (de CPI indexatie). Deze kostenstijging wordt enigszins gecompenseerd doordat de kosten voor elektriciteit en gas zijn gedaald ten opzichte van 2023. Belangrijk is om te onderkennen dat dit niet betekent dat de huisvestingskosten zeer licht zijn gestegen. De gemiddelde omzetstijging in 2023 bedraagt 7% en de huisvestingskosten bij deze groep zijn dus harder gestegen dan de omzet ad 7%.

    Daarnaast zijn de verkoopkosten licht gestegen. Dit is vaak het gevolg van het opzetten van nieuwe activiteiten waarvoor onder andere reclamekosten worden gemaakt. Het gemiddelde percentage verkoopkosten ten opzichte van de omzet ad 1,2% blijft aan de lage kant. Met name voor de fitness en overige activiteiten zou je verwachten dat praktijken meer verkoopkosten gaan maken om deze activiteit te promoten.

    De overige mutaties in de kosten zijn relatief beperkt.

    De belangrijkste conclusie naar aanleiding van onze benchmark is dat de negatieve trend eindelijk is doorbroken en het rendement in 2023 hoger is dan in 2022. Het rendement in 2023 ligt echter nog steeds fors lager dan in 2020 (11,4%) en als je dit over het gehele tijdvak bekijkt dan was de gemiddelde EBITDA in 2015 nog 18,3%. Die is dus in 8 jaar gedaald naar 8,6%, een daling van 53%. Met de huidige krapte op de arbeidsmarkt en de uitstroom van fysiotherapeuten blijft de toekomst onzeker. De marge blijft minimaal dus praktijken hebben niet veel ruimte om salarisstijgingen toe te kennen en zullen daarom moeten blijven zoeken naar alternatieve verdienmodellen.

    In bovenstaand overzicht is de omzet gesteld op 100% en zijn vervolgens de kosten uitgedrukt in een percentage van de omzet. Dit overzicht is voor de praktijken zonder rechtspersoonlijkheid. Klik op de tabel voor een vergroting.

    Zoals hiervoor vermeld zijn de kosten voor het inhuren van personeel vanaf 2021 uit de kostprijs omzet gehaald en gepresenteerd onder de personeelskosten. Hierdoor zijn de kostprijs omzet en personeelskosten tot en met 2020 niet meer zuiver te vergelijken met 2021, 2022 en 2023.

    Analyse van praktijken zonder rechtspersoonlijkheid

    Het rendement voor praktijken zonder rechtspersoonlijkheid is ook gestegen in 2023 van 35,2% naar 35,9%.

    In de kosten van de praktijken zonder rechtspersoonlijkheid is nog geen rekening gehouden met een (reële) arbeidsbeloning van de praktijkeigenaar/ praktijkeigenaren. Bij de praktijken met rechtspersoonlijkheid is dit wel het geval. Als je bij het bepalen van het rendement rekening zou houden met een reële arbeidsbeloning van de praktijkeigenaar zal het rendement bij beide groepen redelijk in lijn liggen.

    Dit jaar hebben we voor het eerst de gemiddelde EBITDA per praktijkhouder (dus per eigenaar van een eenmanszaak, of per maat in een maatschap of vennoot in een VOF) inzichtelijk gemaakt. In de referentiegroep voor deze groep zitten 39 praktijken en daarbij hebben we het aantal eigenaren in kaart gebracht. Vervolgens hebben we de gemiddelde EBITDA per eigenaar berekend: € 113.000. We hebben ook de mediaan in kaart gebracht ad € 96.000. Die wijkt dus sterk af en dat betekent dat de verschillen qua EBITDA per maat in deze groep erg groot zijn.

    Wat opvalt is dat de personeelskosten in 2023 op vrijwel hetzelfde niveau als in 2022 liggen: 43,5% en 43,2%. De personeelskosten stijgen dus per saldo even hard als de omzet (7%).

    De overige bedrijfskosten fluctueren de laatste jaren sterk. Deze zijn in 2023 gedaald nadat die in 2022 sterk waren gestegen. In 2023 liggen die weer nagenoeg op het niveau van 2020.

    De conclusie bij de praktijken zonder rechtspersoonlijkheid is hetzelfde als bij de praktijken met rechtspersoonlijkheid: de gemiddelde EBITDA is voor het eerst in jaren iets gestegen.

    Directe vs indirecte personeelskosten

    Naast het rendement van de therapeuten (maximale tarieven en productiviteit) is de verhouding tussen de directe (de therapeuten) en indirecte (de backoffice) personeelskosten een belangrijke factor voor de winstgevendheid van je praktijk. Hoe strak is je backoffice ingericht? Voor de praktijken in de referentiegroep 2023 hebben wij gekeken voor welke wij dit zuiver in beeld kunnen brengen.

    De kosten voor het indirecte personeel in verhouding tot de loonkosten voor het directe personeel zijn in 2023 nagenoeg gelijk aan 2022. In 2023 zien we dus geen grote automatiseringsslag om de backofficeprocessen efficiënter te maken.

    Ook dit jaar zit de verdeling directe vs. indirecte personeelskosten optioneel in de benchmarktool. De prakijken die dit in hun eigen praktijk inzichtelijk hebben kunnen dit vergelijken.

    Hoe presteer jij?

    Benieuwd hoe jij presteert ten opzichte van andere praktijken? Vanaf volgende week kun je via onze website de nieuwe benchmarktool downloaden waarmee je vervolgens eenvoudig jouw praktijkresultaten kunt benchmarken. Wil je bijvoorbeeld weten hoe jouw omzetsamenstelling zich verhoudt ten opzichte van andere praktijken? Of dat de A-locatie voor jouw praktijk een goede keuze is geweest? Beoordeel dan hoe de huisvestingskosten ten opzichte van de omzet zich verhouden ten opzichte van de benchmark. Of ben je benieuwd hoe de personeelskosten van jouw praktijk zich verhouden ten opzichte van de concullega’s? Maak dan gebruikt van de benchmarktool.

    Vragen?
    Als je naar aanleiding van onze fysiobenchmark vragen hebt aarzel dan niet om ons te bellen of mailen!

    Even sparren?

    Heb je vragen over jouw situatie, heb je een briljant idee of kom je er even niet uit? Aarzel niet om ons te contacten. De (fysio) branchespecialisten staan voor je klaar!

    Schiet direct een online afspraak in onze agenda:

    "A good accountant never makes mistrakes"
    Ralf van Roosmalen
    Fysio Adviseur - Accountant
    "Je administratie is een feestje, maar je moet wel zelf de confetti schieten!"
    Dennis Henderiks
    Senior Fysio Adviseur
    "Inspiratie is er wel, maar je moet aan het werk zijn als het komt." - Inspirator 2024
    Bas Stellaard
    Senior Fysio Adviseur