Voorsprong
door
benchmarken.

Ben jij ook benieuwd hoe jouw praktijk het doet in vergelijking met anderen? Zou het niet ideaal zijn als je dat snel en eenvoudig kan berekenen? Het kan!

Met onze benchmarktool voor fysiotherapiepraktijken vergelijk je eenvoudig je resultaten met andere praktijken. Volledig anoniem en gratis! Zie waar je in uitblinkt en waar er nog kansen liggen!

Ook voor fysio’s die (nog) geen klant zijn bij Fact4Fysio!

Zo
werkt
het.

Je download gratis het Excelformulier en vult de gegevens in. Zo simpel is het! Je resultaten komen nergens online terecht (wij registreren ook niets) en alleen jij bepaalt met wie je ze deelt.

Het benchmarkrapport geeft bij de elke kostensoort en het resultaat exact weer hoe jouw praktijk scoort ten opzichte van het gemiddelde. Alle kostensoorten worden uitgedrukt in een percentage van de omzet zodat je die eenvoudig kunt vergelijken. Op basis van de winst-en-verliesrekening krijg je daarna de procentuele veranderingen te zien ten opzichte van de referentiegroep.

Lees onze analyse hier

Downloaden:

Vul hieronder je e-mailadres in en ontvang
de benchmarktool (over 2019) en handige tips in je mailbox.


  Financiële ontwikkelingen 2015-2019

  Fact4Fysio lanceert voor de 6e keer deze slimme benchmarktool. Ook dit jaar lanceren we samen met de benchmarktool een korte update van de financiële ontwikkelingen in de fysiobranche. Wij hebben voor jullie in ons onderzoek de resultaten 2015 t/m 2019 van de fysiopraktijken naast elkaar gezet. Om tot een goede vergelijking te komen hebben we hierbij onderscheid gemaakt tussen praktijken met rechtspersoonlijkheid (BV’s) en zonder rechtspersoonlijkheid (eenmanszaken, maatschappen en VOF’s).

  Referentiegroep

  De referentiegroep van de praktijken die hebben deelgenomen aan het onderzoek over de jaren 2015 t/m 2019 bestaan uit:

  Praktijken met rechtspersoonlijkheid

  In bovenstaand overzicht is de omzet gesteld op 100 en zijn vervolgens de kosten uitgedrukt in een percentage van de omzet.

  Analyse van praktijken met rechtspersoonlijkheid
  De algemene trend dat het rendement daalt is in 2019 wederom zichtbaar. In 2019 is het rendement van de benchmark met maar liefst 37% gedaald ten opzichte van 2018. Dit wordt veroorzaakt door de gelijkblijvende tarieven van de zorgverzekeraars, terwijl de loonkosten en overige kosten wel zijn gestegen o.a. als gevolg van de inflatie. Het gemiddelde rendement van de praktijken in de benchmark is t.o.v. 2015 met maar liefst 56% gedaald.

  Als je de resultaten 2015 t/m 2019 analyseert valt op dat de personeelskosten t.o.v. de omzet bij de fysiopraktijken met rechtspersoonlijkheid jaarlijks stijgen, wat mede samenhangt met de krapte op de arbeidsmarkt. Bij steeds meer praktijken worden de secundaire arbeidsvoorwaarden verbetert waaronder de opleidingskosten die worden vergoed.

  De exploitatie-, inventaris, auto en rentekosten zijn minimaal ten opzichte van de omzet (< 2%). De huisvestingskosten liggen gemiddeld rond de 9% en ook daar zien we een stijgende lijn mede door de jaarlijkse indexatie/inflatie. De overige bedrijfskosten liggen rond 10% van de omzet en zijn in 2019 met 15% gestegen.

  Er kan dus worden gesteld dat de kostenstructuur bij fysiopraktijken met rechtspersoonlijkheid in de periode 2015 t/m 2019 is gestegen, waardoor het rendement van praktijken met rechtspersoonlijkheid de laatste jaren is gedaald van 14,8% naar 6,5%.

  Praktijken zonder rechtspersoonlijkheid

  In bovenstaand overzicht is de omzet gesteld op 100 en zijn vervolgens de kosten uitgedrukt in een percentage van de omzet.

  Analyse van praktijken zonder rechtspersoonlijkheid
  Ook in deze benchmarkgroep is dezelfde dalende trend van het rendement zichtbaar. Als je de resultaten 2015 t/m 2019 analyseert valt op dat de personeelskosten t.o.v. de omzet ook bij de fysiopraktijken zonder rechtspersoonlijkheid de laatste jaren sterk zijn gestegen als gevolg van de krapte op de arbeidsmarkt.

  Het rendement uitgedrukt in een percentage van de omzet is van deze praktijken in de afgelopen 4 jaar met 14% gedaald. De daling van het rendement bij praktijken met rechtspersoonlijkheid ligt op 56%. In de kosten van de praktijken zonder rechtspersoonlijkheid is echter nog geen rekening gehouden met een (reële) arbeidsbeloning van de praktijkeigenaar/ praktijkeigenaren, waarbij dit in de praktijken met rechtspersoonlijkheid wel het geval is. Als je bij het bepalen van het rendement rekening zou houden met een reële arbeidsbeloning van de praktijkeigenaar zal de daling van het rendement bij beide groepen redelijk in lijn liggen.

  De exploitatie-, inventaris-, auto-, verkoop- en rentekosten zijn minimaal ten opzichte van de omzet (< 2%). De huisvestingskosten liggen gemiddeld rond de 9% en de overige bedrijfskosten rond 7% van de omzet.

  Er kan dus worden gesteld dat het kostenniveau bij fysiopraktijken in de periode 2015 t/m 2019 fors harder is gestegen dan de vergoedingen, waardoor het rendement is gedaald.

  Hoe presteer jij?
  Benieuwd hoe jij presteert ten opzichte van andere praktijken? Download de fysio benchmarktool nu gratis via deze pagina! Wil je bijvoorbeeld weten of de A-locatie voor jouw praktijk een goede keuze is geweest? Beoordeel dan hoe jouw huisvestingskosten ten opzichte van de omzet zich verhouden ten opzichte van de benchmark. Of ben je benieuwd hoe jouw personeelskosten zich verhouden ten opzichte van concullega’s? Vul dan de benchmarktool snel in.

  Noodzaak tot handelen als gevolg van de dalende marge
  Het is voor fysiotherapiepraktijken van belang om in te spelen op deze dalende marges. Kijk goed naar het rendement (de toegevoegde waarde) van therapeuten. Kan de productiviteit worden verhoogd door een betere planning of een andere regeling voor no shows? Breng in kaart wat de potentiële omzet per therapeut is en analyseer verschillen met de werkelijke omzet. Bekijk daarnaast wat de omzet per m2 is en hoe je die mogelijk kan verbeteren. Probeer te kijken naar nieuwe of andere inkomensstromen, zoals het exploiteren van nieuwe activiteiten. Er is in ieder geval actie nodig om deze dalende trend om te zetten in een stijgende trend.

  Vragen?

  Als je naar aanleiding van de fysio benchmark vragen hebt aarzel dan niet om ons te contacten. Onze (fysio) branchespecialisten staan voor je klaar!

  Op de foto rij 1: Dennis, Hediye en Wouter.
  Op de foto rij 2: Ralf, Jeroen en Harm.

  "Je administratie is een feestje, maar je moet wel zelf de confetti schieten!"
  Dennis Henderiks
  Senior Fysio Adviseur
  "A good accountant never makes mistrakes"
  Ralf van Roosmalen
  Fysio Adviseur - Accountant
  "Laat de zon maar schijnen op je administratie!"
  Hediye Tinaztepe
  Senior Fysio Adviseur
  "Jouw cijfers klinken als muziek in mijn oren."
  Wouter de Laat
  Fysio Adviseur
  "Door onze (Andere) blik geen fiscaal lijden maar verleiden!"
  Harm Holierhoek
  Belastingadviseur

  Neem contact op met Dennis voor meer informatie!

  T. 088 – 0320 734 | E. dennis.henderiks@fact4fysio.nl

  Kopje koffie?

   Vul hieronder je gegevens om een kopje koffie in te plannen of ga naar onze contactpagina.
   Kennismaken?

    Vul hieronder je gegevens om een kopje koffie in te plannen of ga naar onze contactpagina.