OVOB, de nieuwe KOR

 In Blogs, Kennisartikel

De nieuwe KOR
Per afgelopen jaar is de Kleineondernemersregeling (KOR) vervangen. De vervanger heet officieel de Omzetgerelateerde Vrijstelling OmzetBelasting (OVOB). Maar zelfs de Belastingdienst gebruikt nog steeds de term KOR.

Oude KOR, hoe zat het ook alweer?
De oude KOR was een formule. Hierdoor werden kleine btw afdrachten verminderd of nul. De echte kleintjes konden ook een vrijstelling administratieve verplichtingen krijgen. De oude KOR kon echter alleen worden toegepast door eenmanszaken en personenvennootschappen. Een Vof en maatschap zijn daarvan de bekendste. Een BV of NV kon de KOR dus niet toepassen.

Nieuwe KOR, ik heb iets gemist…
De nieuwe KOR is een keuze. En iedere Nederlandse ondernemer kan er gebruik van maken. Dus ook BV’s en NV’s. Wil je de nieuwe KOR gebruiken, dan moet je dit tenminste 4 weken voorafgaand aan het tijdvak van toepassing aan de Belastingdienst doorgeven met een formulier. Een tijdvak kan een maand of kwartaal zijn. Je maakt zo’n keuze voor tenminste drie jaren.
Het systeem van de nieuwe KOR is ook anders. Het is namelijk een vrijstelling in plaats van een belastingvermindering. Pas je de nieuwe KOR toe dan heb je geen recht meer op aftrek van btw. Keerzijde is dat je geen btw meer in rekening hoeft te brengen. Daarnaast vervalt de facturatieplicht (enkele zeer specifieke uitzonderingen daargelaten).

Nieuwe KOR; omzetgrens
De nieuwe KOR is overigens gemaximeerd. Heb je meer dan €20.000 omzet die anders in Nederland belast zou zijn met btw dan kan je de nieuwe KOR niet (meer) toepassen. Omzet die betrekking heeft op onroerende zaken, betaalmiddelen en effecten, financiële diensten en verzekeringsdiensten in Nederland vallen ook onder de €20.000 grens, ondanks dat ze zelf al zijn vrijgesteld. Omzet behaald met verkoop van in eigen bedrijf gebruikte onroerende zaken (incl. rechten waaraan deze zijn onderworpen) en roerende zaken waarop kan worden afgeschreven telt niet mee.

KOR en fysio
Fysiotherapie is btw vrijgesteld. Voor een fysiotherapeut die slechts beperkte omzet heeft die anders btw belast zou zijn, kan de KOR een behoorlijke administratieve versimpeling opleveren. Denk bij dit soort situaties aan hand- of balieverkoop en (begeleide) fitness. Deze zijn btw belast zonder de KOR.

KOR en zonnepanelen
Naast ondernemers die (veel) btw vrijgestelde activiteiten hebben en maar beperkt btw belaste activiteiten, kleine ondernemers als schoonheidssalons en ondernemende hobby-isten, wordt een groot deel van de KOR-ondernemers gevormd door eigenaren van zonnepanelen. Voor de btw worden zij namelijk aangemerkt als ondernemer.

Zonnepanelen; opletten geblazen
Ben je (voornemens) ondernemer (te worden) dan kan de nieuwe KOR tot vervelende gevolgen leiden. Zo ook wanneer de tenaamstelling op de factuur van het energiebedrijf niet overeenkomt met de factuur van de zonnepanelen. Opletten dus, of beter: “Go see the fiscalist”.

Registratiedrempel zeer kleine ondernemers
Via een besluit uit juli is met terugwerkende kracht per 1 januari 2020 goedgekeurd dat ondernemers met een maximale jaaromzet van €1.800 zich niet hoeven te registreren om de nieuwe KOR te mogen toepassen. Zoals altijd, gelden hierbij ook enkele voorwaarden.

 

Kleine lettertjes
Deze blog heeft een algemeen informerend karakter op hoofdlijnen. Raadpleeg een adviseur voor specifieke situaties.

Mis geen slimme tips meer!

Volg onze LinkedIn pagina →
Zo blijf je altijd op de hoogte.

Lees meer tips in de laatste blogs:

Recent Posts