De BV Ja of Nee | Rekentool

 In Blogs, Fiscaal, Rekentool

Is de BV wellicht fiscaal voordeliger dan de maatschap voor jouw praktijk?
Als praktijkhouder wil je niet te veel belasting betalen. De belastingdruk in de Besloten Vennootschap (in het vervolg B.V.) is de laatste jaren sterk gedaald en daardoor is de vraag actueel of de B.V. wellicht fiscaal voordeliger is. Fact4Fysio heeft een rekentool ontwikkeld voor praktijkhouders die nu een eenmanszaak, VOF of maatschap hebben en benieuwd zijn of een B.V. fiscaal voordeliger is.
Met de rekentool “B.V. Ja of Nee” kun jij dit als praktijkhouder eenvoudig berekenen. Je vult de winstcijfers en je benodigd inkomen (salaris plus dividend) in en de rekentool beantwoordt de vraag of de B.V. voordeliger is en hoeveel dit scheelt aan te betalen belasting.

Belastingbesparing
Fiscaal gezien kan de B.V. een interessante optie worden om de belastingafdracht te beperken. De B.V. kan al interessanter worden indien de winst hoger is dan € 100.000 indien het benodigd inkomen laag is. De totale effectieve belastingdruk in de B.V. bedraagt 37,9%. (15% vennootschapsbelasting en vervolgens 26,9% dividendbelasting). De dividendbelasting betaal je overigens pas op het moment dat dit wordt uitgekeerd aan privé terwijl je in de inkomstenbelasting ineens over de gehele winst moet afrekenen. Uit het rekenvoorbeeld hieronder blijkt dat de B.V. bij een winst uit onderneming van € 125.000 en een brutoloon van € 6.250 per maand over 5 jaar bezien een voordeel oplevert van € 521. Bij een hogere winst of lager inkomen zal het dit voordeel in de B.V. toenemen.

Naast het fiscale voordeel biedt een B.V. ook een aansprakelijkheidsbeperking. Schuldeisers kunnen het vermogen van de B.V. aanspreken voor de betaling van de vordering die zij op de praktijk hebben. Je privévermogen valt in principe buiten het bereik van de schuldeisers.

Mocht je hulp nodig hebben met het invullen of advies naar aanleiding van het invullen, dan staan wij graag voor je klaar. Indien je een aangepast model wenst kunt je altijd contact met ons opnemen om de mogelijkheden te bespreken.

Doe er je voordeel mee!


Dit rekenmodel werkt alleen op Windows computers. Gebruik je Apple? Neem dan contact op.

Voorbeeld

De rekentool bevat verschillende invulbladen, welke via knoppen doorlopen kunnen worden.

Figuur 1: Deel van het invulblad

Via de knoppen Balans en Winst- en Verliesrekening kom je op de volgende bladen om je cijfers in te vullen.

Figuur 2: Onderdeel balans

Figuur 3: Onderdeel Winst- en Verliesrekening

Na het invullen krijg je een totaalplaatje te zien met de resultaten. In dit rekenvoorbeeld is het voordeel van de BV over 5 jaar € 521. Het model rekent vier jaar vooruit. In het overzicht krijg je voor in totaal vijf jaar de belastingdruk en het besteedbaar inkomen te zien.

 

Vragen?

Als je naar aanleiding van deze rekentool vragen hebt, aarzel dan niet om ons te contacten.
Onze (fysio) branchespecialisten staan voor je klaar!

Dennis Henderiks
T. 06 18 98 37 94
E. dennis.henderiks@fact4fysio.nl

Bas Stellaard
T. 06 86 89 07 14
E. bas.stellaard@fact4fysio.nl

 

Mis geen slimme tips meer!

Volg onze LinkedIn pagina →
Zo blijf je altijd op de hoogte.

Lees meer tips in de laatste blogs:

Recent Posts